Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mandy_126

Najzdrowszy owoc

Rekomendowane odpowiedzi

Choć niewielu zdaje sobie z tego sprawę, kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Pod względem zawartości mikroelementów nie ma sobie równych.

Kiwi, owoc drzewiastych pnączy aktinidii smakowitej i aktinidii chińskiej pochodzi z Chin, gdzie początkowo nazywany był chińskim agrestem. Używaną dziś powszechnie nazwę zyskał dzięki nowozelandzkim ptakom - kiwi, które upodobały sobie owoc po sprowadzeniu go na zielone wyspy Antypodów na początku XX wieku.

Kiwi zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz, wystarczy jeden, średniej wielkości owoc, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka.

Ten niepozorny owoc jako jeden z nielicznych zawiera wapń i kwas foliowy, który wykazuje silne działanie przeciwanemiczne (pobudza procesy krwiotwórcze), a także zwiększa przyswajalność żelaza, co dodatkowo wspomaga leczenie anemii.

Norwescy naukowcy dowiedli, że u osób, które spożywają od jednego do trzech owoców kiwi dziennie zmniejsza się ryzyko zakrzepicy aż o 18 proc.

Kiwi jest również bogatym źródłem błonnika, w tym pektyny, która sprzyja redukcji cholesterolu. Jego wysoka zawartość ma znaczenie w leczeniu cukrzycy.

Dzięki zawartości witaminy A, E, K, B oraz minerałów takich jak: cynk, magnez i miedź kiwi doskonale sprawdzi się w leczeniu przeziębienia i grypy.

Badania właściwości zdrowotnych wykazały, że inozytol, alkohol cukrowy, naturalnie występujący w kiwi, może wspomagać leczenie depresji i stanów osłabienia psychicznego.

Kiwi chroni też przed nowotworami, chorobami serca, miażdżycą i wspomaga oczyszcza organizm z toksyn.

Kiwi zawiera tyle samo potasu, co banan, ale w przeciwieństwie do niego jest bezpieczny dla osób starających się stracić zbędne kilogramy lub utrzymać szczupłą sylwetkę Zawiera jedynie 90 kalorii, a mimo to dostarcza nam dużą dawkę energii.

Kiwi jest wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Bogate w witaminę E w naturalny sposób poprawia kondycję skóry i pomaga w walce ze zmarszczkami. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów, a kwasy mają właściwości rozjaśniające i eliminujące wolne rodniki, dlatego często możemy je znaleźć w kremach i maseczkach.


Źródło: https://www.doz.pl/czytelnia/a10978-Najzdrowszy_owoc_swiata

[b][i]
[center][color=#FF40BF]Zanim kogoś po swojemu ocenisz, najpierw postaw się na jego miejscu i postaraj się go zrozumieć :)[/color][/center]
[/i][/b]



[b][i]
[center][color=#FFFF00]Uśmiechnij się ;)[/color][/center]
[/i][/b]



[b][i]
[center][color=#0040FF]Nie powiem, jak mi Ciebie brak, bo niema takich słów...[/color][/center]
[/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...