Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Coolka

Pizza - FOTOSTORY made by Coolka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis postanowiłam przy okazji obiadu zrobić relację z robie nia pizzy. Lubie kupną, ale zdarza mi się jak mam czas robić domową. Przygotowanie i upieczenie to około 1h więc spokojnie można na to sobie pozwolić. Mój przepis na ciasto wygląda tak:

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlf1/v/t1.0-9/11951900_1086987884662076_245462250189138427_n.jpg?oh=f6c83ff28b321e19a9ea25d944e788a6&oe=5642840A[/img]

Składniki ciasta do pizzy

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniej przegotowanej wody
3-4 łyżki oleju roślinnego
30g drożdży (lub 4g sproszkowanych)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
jako dodatek 4 łyżki oregano

Mąkę, sól, cukier i oregano mieszamy ze sobą.

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11887944_1086987937995404_396590738182640915_n.jpg?oh=a26285275918d23b22bbb1e9f2664184&oe=56756F0F[/img]

Drożdże rozrabiam w wodzie i dodaje do mąki najpierw mieszając łyżką a potem już dłonią.

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11906786_1086987874662077_7729548737781486234_n.jpg?oh=5b9a73dc08c2b49b16a38bebd174917e&oe=5670A3A9[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11903974_1086987877995410_6790444536536691736_n.jpg?oh=3755b61eb99cc79c26c2a06d5d3b2784&oe=5683A03D[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11903910_1086987941328737_4932464229768407200_n.jpg?oh=0fbedd7e5026daec5e3da00c0c8e6857&oe=5672898E[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/11223585_1086987957995402_5314681940821268485_n.jpg?oh=f7cf60cd3e216880cd50801720996b9e&oe=56772A9C[/img]

Dopiero wtedy dodaję olej i jeszcze chwilę wyrabiam w misce, a potem chwile na blacie lub desce.

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11898858_1086988004662064_4642831795658209319_n.jpg?oh=79562e81cebfa9983746d17f71ac4148&oe=5683532F[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11866366_1086988024662062_9033590180380145375_n.jpg?oh=1600718bce4b95a0fa57cee0520660c0&oe=56757188[/img]

Kolej na wyrosnięcie. Ciasto do miski i posypujemy mąką. Następnie przykrywam ścierką i odstawiam na około 30min.

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11940705_1086988027995395_4590626211040218625_n.jpg?oh=4b93b818818ba5e5e919c351ea6f1030&oe=56753AD1[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11870632_1086988047995393_4578336311699114238_n.jpg?oh=dac1bf10939e76359b642a1292dd32f9&oe=563DE74E[/img]

W tym czasie mozna sobie przygotować co tylko wam do głowy przyjdzie żeby położyć na pizze. Sos do pizzy można kupić lub zrobić (zblendowane pomidory, zioła prowansalskie, trochę ketchupu i trochę koncentratu pomidorowego) . Ja wziełam gotowy bo akurat miałam. Pozostałe składniki wyglądały tak:

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11898842_1086988074662057_7365293610114214534_n.jpg?oh=addd2f8a4f1e585640ed269f2a5c7aeb&oe=563FE202[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11924537_1086988114662053_4407820201087157106_n.jpg?oh=fefff7f3bfc215ebb21dcf41ae803204&oe=563CD29B[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11880603_1086988137995384_582908284775772634_n.jpg?oh=d9de6928a4f618d4ffb6ddf89553f8a8&oe=568353D2[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/11781701_1086988177995380_2574011644871334001_n.jpg?oh=173b450fccb43996a7adfd7e568b949e&oe=563FE818[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11873807_1086988184662046_8589512597759163360_n.jpg?oh=981b4cb6055a6614c5ccadddc89ebc21&oe=5679DAD8[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11885330_1086988197995378_8603048833579285768_n.jpg?oh=4cd5a8f1cab01b6e982b13768c51cadc&oe=56841D16[/img]

No i można zaczynać. Ciasto ładnie powinno urosnąć. Przekładam je na deskę i odrobinę tylko wyrabiam tak żeby złapało jednolity kształt.

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11952988_1086988224662042_7985330046107321160_n.jpg?oh=6c2dadb180da71a752a482e8c5109197&oe=56824834[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11896040_1086988297995368_2594851320972102947_n.jpg?oh=8efe9aeecda825c506c5b2b1834995aa&oe=563B7D7D[/img]

Ciasto kładę na blachę i ugniatac=jąc i lekko rozciągając kształtuje. Nie wałkuje się tego ciasta, więc dobrze o tym pamiętać :)

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11898539_1086988277995370_1993672705983160385_n.jpg?oh=2e14833f0df8068631ea82c0f2607ef3&oe=567A9694[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11880687_1086988321328699_2028914047685478389_n.jpg?oh=db9efb331f9737ae6549001ccd24edef&oe=5637FFDE[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/11866470_1086988337995364_6066485892565875528_n.jpg?oh=0d29ada6d3fa9e0d7ed39178c9a188ab&oe=563D0B0F[/img]

Kolny krok to zdjęcie ciasta i posmarowanie blachy odrobiną oleju po czym położenie ponownie. Na ciasto także daje odrobine oleju i rozsmarowuje. Potem kolejno składniki :

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/11889700_1086988367995361_8397616490989316756_n.jpg?oh=7f7316882fb9c8b3306234b759f2957a&oe=5639B8A4[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/11225072_1086988427995355_7517480986527145235_n.jpg?oh=5b133122db7c5ee1d42dab5e49af13f4&oe=5640125B[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/11892000_1086988437995354_8005078366302201692_n.jpg?oh=b9517f98805fc6a18d46506c4d495e8a&oe=56768273[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11898790_1086988451328686_2363092655402112335_n.jpg?oh=e1f3eb4ef77eb0fe8a7759b6fc98d438&oe=56764F21[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11902440_1086988481328683_930816859998844426_n.jpg?oh=011fdb9ecb288ff6a83bee21c3e4bbae&oe=566FE995[/img]

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i trzymamy pizze od 15 do 25 min. Brzego muszą być zarumienione, a ser ładnie roztopiony. Ja trzymam moją 20 min na termoobiegu, ale to zależy pewnie od piekarnika.

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11891269_1086988401328691_8188967888396773241_n.jpg?oh=f6ec6094d606a0f58d4647fdda229db3&oe=563CD2A7[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11934998_1086988511328680_400821151721163146_n.jpg?oh=654db23bec2e6fe2220910b13a1f01fd&oe=567BCB04[/img]

Gotowa pizza wygląda tak :D

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11935084_1086988534662011_3258224679871336066_n.jpg?oh=17ae5c18d4c5dc284377278194f28c4d&oe=567BF28E[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/11219214_1086988551328676_7900865472698015175_n.jpg?oh=14ce3cda7298b0c6a511ad9a75e207ad&oe=567B6B90[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11951978_1086988607995337_5338363786484143578_n.jpg?oh=e022e991498832a7301952261260b2bd&oe=563DA72F[/img]

SMACZNEGO :)

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11947694_1086988697995328_2730434117665538913_n.jpg?oh=e84360279bfcb3a1314f639d873006bc&oe=56841008[/img]

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Swietnie ten przepis rozpisalas Coolka na nuty , wiec nie ma problemu ze
zrobieniem tej pyszoty jaka jest pizza.
Jestem fanka pizzy wiec sie do tego przepisu przymierze, bo nigdy nie robilam jej sama .
Zawsze korzystalam z kupowanego gotowca.
Dlatego chce poznac smaczek tego co zrobie sama.
Dzieki Coolka za ta instrukcje wykonania ciasta. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wiedziałam, że Tobie sie spodoba :) Świetne ciasto na którym można położyć wszystko co tylko pasuje, więc wegetariańska wyjdzie ci na pewno genialnie :P

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Coolka, bardzo fajny przepis na ciasto :) Ja wczoraj zrobiłam pizze margheritę z kozim serem i wyszła przepyszna :) Pierwszy raz taką robiłam, a miałam akurat ser chavroux w lodówce. Znalazłam przepis w necie http://chavroux.pl/margharita-kozim-serem/ Jeżeli lubicie kozi ser, to koniecznie spróbujcie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wlasnie musiala bym zrobic domowa pizze :)

...bo w oczach tkwi siła duszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Stanowczo polecam, bo ten przepis wychodzi mi zawsze tak samo i zawsze po zrobieniu pizza blyskawicznie znika :P Co do koziego sera to z Chavroux też robiłam kiedyś, bo ich serek zawsze mam w lodówce :)

[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/14102277_1331220253572170_1595643087761582588_n.jpg?oh=53a802d107f5ea576d876d26457a3822&oe=58471E2B&__gda__=1480526459_770a01e77af60f3b04df4bf3104f7016[/img]

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Można zrobić z nim pisse, albo nawet cheesburgery. dużo osób nie docenia sera koziego. Jakbys miała ochotę poeksperymentować to ten chavroux jest genialny w wielu odsłonach. Na instagramie chavroux masz nawet pokazana taką pizze https://www.instagram.com/p/BIo6FpXD1ye/?taken-by=serychavroux :)

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Muszę wypróbować twój przepis na pizze. :) Pomysł z kozim serem też jest bardzo ciekawy. Masz jakieś wypróbowane składniki, które będą się komponowały z tym Chavroux?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Sos robie tak jak w przepisie masz z koncentratu, przypraw z cukrem i solą. Jesli o rzeczy na wierzch to serek chavroux starczy jeden spokojnie tylko cienko kroje plastry. Do tego daje oliwki, bazylię bo hoduje na balkonie i czasami dodaje wędlinę, ale wtedy nie plastry tylko pokrojoną w drobną kostkę.

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja bardzo często daję na pizzę kozi ser :) Lubimy bardzo :) A jak mam lenia i nie chce mi się ciasta wyrabiać to mam taki sposób na "leniwą" pizzę: http://chavroux.pl/pizza-serem-kozim-ciescie-francuskim Też smaczna, a raz dwa gotowa ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A ja ostatnio wyprobowalam spod do pizzy z biedronki. Nawet dobry...

A ser kozi lubie. I do kanapek i do roznych dan. Np roladek z kuraka na slodko

...bo w oczach tkwi siła duszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W temacie tych Chavroux to ostatnio dali na stronie przepis na pizzę z sosem z dyni zamiast z pomidora, na bazie koziego serka właśnie. Robiłam i pycha po prostu!
@coolka dawaj foty na konkurs https://www.facebook.com/SeryChavroux/posts/1799216667032066 na bank coś u nich wygrasz z tym Twoim dorobkiem. :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
mniam! chyba wiem co zrobię jutro na obiad :D
a ten kozi ser to gdzie dostanę? bo widziałam na innym portalu pozytywne opinie, wiec chyba czas spróbować :)

Carpe diem :zonk:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja kupuje w Auchanie ale w Carrefourze też widziałam. Ostatnio nawet był taki nowy z figą :) Sama jestem ciekawa jak smakuje?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...