Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Reiv

Przepisy na potrawy na Wszystkich Świętych

Rekomendowane odpowiedzi

[center][b]Niedługo 1 listopada – święto Wszystkich Świętych. Dni pamięci o przodkach, o tych, którzy odeszli obchodzi się na całym świecie. Wiele z tych tradycji jest ściśle związana z kuchnią i przygotowywanymi specjalnie na tę okazję potrawami.[/b][/center]
Tradycyjny sos mole pochodzi z Meksyku i przygotowywany jest w każdym rejonie tego kraju w nieco inny sposób. Najbardziej znany – sos mole poblano – zawdzięcza swoją nazwę regionowi Puebla w centralnym Meksyku. Tam przyrządzany jest z gorzkiej czekolady oraz między innymi kilku gatunków papryczki chili. Najczęściej podawany jest właśnie do kurczaka lub indyka.

Indyk w sosie mole

[img]http://emago.nazwa.pl/nivo-slider/images/mole-3.jpg[/img]

filet z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu z kury
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
3 papryczki chili
50g migdałów
1 puszka pomidorów
garść rodzynek
1 łyżeczka cukru brązowego
60g czekolady gorzkiej
sól, pieprz, sezam

Filet z indyka oczyścić z błon, natrzeć solą i upiec w rękawie z dodatkiem 2 łyżek wody, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia w zależności od wielkości fileta, około 1 godziny.
W międzyczasie przygotować sos mole. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy - cynamon, goździki, oregano, kumin, anyż i kolendrę. Smażyć jeszcze minutę i przełożyć zawartość patelni do blendera.
Dodać papryczki, migdały, pomidory, rodzynki i zmiksować na gładką masę. Przełożyć z powrotem na patelnię i dodać bulion, czekoladę połamaną na kawałki i cukier. Gotować na małym ogniu do czasu aż indyk dojdzie w piecu, w razie potrzeby podlać sos wodą.

Indyka wyjąć, pokroić i obficie podlać sosem, posypać lekko uprażonym sezamem. Podawać z ryżem.

GROSZEK Z MASCARPONE (WŁOCHY)

Składniki:
500g zielonego groszku ( np. mrożonego)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże łyżki sera mascarpone
4 listki mięty
łyżeczka skórki otartej z cytryny
sól do smaku

Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy 3 drobno pokrojone ząbki czosnku. Następnie dorzucamy groszek , przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż groszek stanie się miękki ( 5-7 minut). Następnie dodajemy ser mascarpone, drobno poszatkowane listki mięty, skórkę z cytryny i sól do smaku.

POZOLE, czyli zupa z kukurydzą (MEKSYK)

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/Pozole.jpg/250px-Pozole.jpg[/img]

Składniki:
1 l wywaru warzywnego
1 średni bakłażan
300 g kukurydzy
sok z 1 limonki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 szklanki oleju kukurydzianego
mały pęczek rzodkiewki
1 awokado
1 mała opieczona nad gazem papryczki chili bez pestek
1 łyżeczki oregano
sól do smaku

Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i grillujemy na suchej patelni, pod pokrywką aż stanie się miękki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę gotujemy w wywarze warzywnym aż stanie się miękka ( 5-10 minut). Na oleju podsmażamy drobno poszatkowany czosnek, a następnie dorzucamy do niego pokrojoną w małą kostkę cebulę i drobno pokrojone pieczone chili. Całość dusimy pod pokrywką, aż cebula się zeszkli i dodajemy do wywaru z kukurydzą. Dorzucamy bakłażana, dodajemy sok z limonki, oregano i sól do smaku. Podajemy z plastrami awokado i rzodkiewkami pokrojonymi w ćwiartki.

STRIETZEL (NIEMCY)

Składniki:
1 kg mąki
1 szklanki cukru trzcinowego
25 g drożdży
1 i 1 szklanki mleka
50 g ghee ( klarowane masło)
2 łyżki oleju słonecznikowego
masło do posmarowania
nadzienie:
200 g mielonych orzechów laskowych
skórka z 1 cytryny
1 szklanki rumu
1 szklanki cukru trzcinowego
300 g rodzynek
1 laski wanilii

Przygotowanie:
Drożdże ucieramy w miseczce z łyżką cukru, gdy się rozpuszczą dolewamy 3 szklanki letniego , (nie gorącego!!) mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na kilka minut. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sklarowane masło, olej słonecznikowy, resztę cukru i dolewamy drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy aby podwoiło swoją objętość ( 30-60 minut). Rodzynki namaczamy 30 minut w rumie, następnie dodajemy cukier, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i na blacie podsypanym mąką wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm. Układamy na nim rodzynki z orzechami i zwijamy z dwóch stron. I odstawiamy na kolejne 30 minut, do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni, bez termo obiegu ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia górę ciasta smarujemy roztopionym masłem.

____________________________________
[center][color=#FF8000]Ja osobiście polecam indyka w sosie mole, robiłem kilkanaście razy na różne uroczystości i goście byli zawsze zachwyceni :)

Reszty przepisów nie próbowałem, ale również wyglądają zachęcająco.

Spróbujecie? A może macie własne przepisy? ;-)[/color]
[/center]

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Reiv ale super przepisy.
Ja napewno je wyprobuje, ale bez opcji indykowej, bo to danie zdecydowanie nie dla wewgetarianki. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Czekamy na relacje zatem :-P

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jestem zaskoczona tym watkiem.Nie wiedzialam ze WŚ ma swoje tradycyjne dania :o

~ Słodkie życie...słono kosztuje~

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Bogata w tego typu przepisy szczególnie jest kuchnia Meksykańska. Tam nieco inaczej podchodzą do tego święta.

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Musze tam looknąc.:) Z ciekawosci i w poszukiwaniu inspiracji.:)

~ Słodkie życie...słono kosztuje~

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...