Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Coolka

Leczo fotostory - made by Coolka

Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam leczo i moglabym je jeść w nieskończoność. Pożywne, zdrowe i po prostu pyszne. Robie zazwyczaj bezmięsne, a przepis wygląda tak.

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/10565211_851516108209256_2193420400578994524_n.jpg[/img]
(na zdjęciu brak pora, bo zapomniałam położyć) :-P

Potrzebne nam będą:
- papryka (ja mialam 6)
- pomidor (ja miałam 3)
- cukinia (ja mialam jedną dużą)
- cebula (ja miałam 3)
- majeranek
- kostka rosołowa jedna
- kostka mięsna jedna
- por (ja miałam dwa)
- olej (do podsmażenia)
- koncentrat pomidorowy ( ja miałam jedną dużą łyżkę)

Z papryki wykrajam gniazda nasienne i w kroje w paseczki.

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/10550819_851516111542589_8804898174447319195_n.jpg[/img]

Obieram cukinię i dzielę na ćwiartki, wykrajam miąsz z pestkami i też kroję, ale w kostkę.

[img]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10561627_851516114875922_3612085427861499805_n.jpg[/img]

Pomidory dzielę na ćwiartki, filetuję ze skórek i kroje w kostkę. Pokrojone solę, żeby puściły sok.

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10524714_851516248209242_8461740326661222270_n.jpg[/img]

Siekam cebulkę w piórka i kroję pora.

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/10383002_851516218209245_5956285527688028961_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/1912280_851516301542570_8661039041259911079_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10502242_851516324875901_6642184417255832329_n.jpg[/img]

Wstępnie wszystko mamy gotowe :)

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/281860_851516328209234_5831714198066172817_n.jpg[/img]

Na dno garnka wlewam odrobinę oleju. Wrzucam paprykę i mieszam chwilę, aż puści soki.Zostawiam, aby się powoli dusiła.

[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10468348_851516371542563_4093478766010712033_n.jpg?oh=1176252c1f3325edf8d9ddeaf73a485f&oe=54540C6C&__gda__=1413622245_0a134298c2affb94cfd92328eb13100e[/img]

Cebulę z porem wrzucam na patelnię na rozgrzany olej i mieszając czekam, aż się zeszkli.

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10464274_851516398209227_7970817829365003154_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10428669_851516404875893_7690052696068065744_n.jpg[/img]

W kubeczki wrzucam po jednej kostce, i łyżkę koncentratu. Zalewam wrzątkiem.

[img]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10407795_851516458209221_1046292423689046217_n.jpg?oh=033960fddadf70b78d37c9bfabb6699e&oe=543FBB95&__gda__=1414951423_1663d267982b7ab6fffc91c9f14908a7[/img]

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/10524600_851516518209215_4501275232048694321_n.jpg[/img]

Do cebuli i pora dorzucam pomidory z całym sosem jaki się z nich wydzielil.

[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10478688_851516504875883_6457158510847546623_n.jpg[/img]

Powstały wywar wlewam do papryki i sprawdzam czy się już w pól poddusiła. JEśli tak to dorzucam cukinię.

[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10384295_851516554875878_5442940589574356372_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10568920_851516588209208_9203029993376176079_n.jpg[/img]

Kolejny krok to na razie mieszać wszystko co jakiś czas, po czym dorzucić zawartość patelni do garnka.

[img]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t1.0-9/1924321_851516621542538_5650274589823819701_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10489647_851516691542531_980773227779549353_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10547568_851516708209196_2713963680482843901_n.jpg[/img]

Dodajemy majeranek i przyprawy wedle uznania. Ja mam mieszankę różnych przypraw.

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10514485_851516734875860_8421662925118782181_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t1.0-9/10562989_851516781542522_3287980790897782706_n.jpg[/img]

Mieszam, zmniejszam temperaturę, przykrywam pokrywką i co jakiś czas mieszając czekam, aż wszystko zmięknie. Potem pozostaje już tylko jeść :)

S.M.A.C.Z.N.E.G.O

[img]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10463972_851516784875855_5365669237830613792_n.jpg[/img]

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Piękne zdjęcia. Ślinka cieknie.

Uwielbiam leczo. :banan:

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Reiv , nie tylko Tobie cieknie slinka , bo takich amatorow
na to leczo Coolki jest chyba wiecej.
To prawda ,od samego przegladania fotek mozna ,, oszalec,, z apetytu .
Ale chce zapytac ,czy to leczo moze byc bez dodatku kostek , rosolowej i miesnej?
Bo chce sprobowac to leczo powielic , ale poniewaz nie jadam mieska a w kostkach
sa tam jakies skladowe lub pozostalosci po miesku , wiec chce zrobic to danie
bez tych kostek..
Czy smak lecza nie ucierpi na tym? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
oj, i juz nie długo sezon na leczo i będzie można szalec :D

...bo w oczach tkwi siła duszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Wiedzialam , ze leczo ma wiecej smakoszy.
A wiesz , ze ja moge codziennie sie opychac takim super jedzonkiem
jak wlasnie leczo.
Te swiezutke i chrupiace papryczki i inne warzywa , to jest ten powalajacy
smak leczo.
Na razie marze, az mi slinka pociekuje. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kika no nie mów... mi się jednak po jakimś czasie nudzi :D

...bo w oczach tkwi siła duszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Masz racje , takie monotonia w jedzeniu moze sie rzeczywiscie
znudzic i zaczynamy tesknic za innym smakiem.
Ale ja to jakos dlugo delektuje sie potrawa jak mi naprawde smakuje i tak
jest wlasnie z leczo. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cooleczko a mięsko gdzie??? Wiesz że nie lubię bez mięska :D

Dzisiaj tez mam na obiad... wczoraj przygotowane i czeka na mój powrót do domu :D

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kika na szczęście jest tyle wariacji z cukinią :D że ja się już nie mogę sezonu doczekać...

...bo w oczach tkwi siła duszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Had , a masz jakies ciekawe przepisy na potrawy z udzialem cukini?
Zapodaj jakby co.
Zreszta to pychowate warzywko jak widac nadaje sie nie tylko do takiej
super potrawy serwowanej przez Coolke ,jak leczo.
Z tego co wiem to ludzie tworza rozne wersje leczo i o dziwo sklad i dobor warzyw
zawsze pasuje smakowo do leczo.
Jednym slowem jest to szybka , smakowita i po prostu uniwersalna potrawa
praktycznie biorac, na kazda okazje. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wiesz co .. przede wszystkim robię zapiekankę. czyli wydrążyć cukinię i nafaszerować..
będę miec chwilke czasu to Ci podam...
oczywiście placki ziemniaczane z cukinia...
No i zupa z cukini ;)

...bo w oczach tkwi siła duszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="Kika666"]Ale chce zapytac ,czy to leczo moze byc bez dodatku kostek , rosolowej i miesnej?
Bo chce sprobowac to leczo powielic , ale poniewaz nie jadam mieska a w kostkach
sa tam jakies skladowe lub pozostalosci po miesku , wiec chce zrobic to danie
bez tych kostek..
Czy smak lecza nie ucierpi na tym? [/quote]
Jasne, że można. Musiałabyś jedynie dodać kilka przypraw takich jak papryka słodka i więcej majeranku. Ja daje kostki z przyzwyczajenia bo nie lubie mięsa w leczo. Poza tym smak nie powinien się absolutnie zmienić. Z potraw z cukini jadam też smażoną pokrojoną w talarki. Doprawiasz i tak jak kotlety w jajko i bułkę. :) Jak zrobie to wrzuce :P

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Coolka :D
Po pierwsze extra foty i fajna kuchnia.
Po drugie smakowicie wygladajace leczo, ktorego zapach prawie poczulam u siebie ;p
I po trzecie :) cool~orowo pomalowane pazurki ;]
A jak juz sie tak rozkrecilam to i po czwarte: czekam na wiecej fotoprzepisów XD

~ Słodkie życie...słono kosztuje~

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Oj kuchnie to akurat mam za małą jak na moje kulinarne potrzeby :D A paznokcie kolorowe uwielbiam <3

Część moich fotostory możesz znaleźć jak poszperasz, może je wrzuce jakoś u gory w jednym wątku. Na pewno będą kolejne, tylko nie zawsze mam czas niestety żeby pofocić trochę :) Cieszy mnie, że tak wielu jest amatorów leczo, ale im więcej tym lepiej ;)

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...