Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Kika666

Cukinia zwana kabaczkiem

Rekomendowane odpowiedzi

:) To bardzo niskokaloryczne warzywo bogate w caly
arsenal roznych witamin.
Nie kumuluje jak inne warzywa metali ciezkich.
Nalezy do rodziny dyniowatych.
Ma cala mase roznych zastosowan kulinarnych od sokow ,kanapek , salatek czy
glownych dan jak np. smazone placki .
Pyszne i lekkie .
Cukinia to nieskomplikowane warzywko ktore przyrzada sie bardzo szybko .
Znacie cukinie?
Czy cos jedliscie z tego warzywka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cukinie lubię jako dodatek do farszów. Albo dodatek do placków.
Można też robić w panierce, co też bardzo lubię i polecam. Najpierw pokroić w takie talarki, ale średniej grubości (zbyt grube ciężko pogryźć, zbyt cienkie się rozwalą). Bułka tarta, jajko, mąka. Obtoczyć, dodać przyprawy. Sól i pieprz. Smażyć na oleju. Bardzo dobre zamiast np. jakiejś surówki do obiadu.

U mnie w kuchni często spotykana i lubiana.

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Mysle, ze w takiej postaci jak podajesz Reiv, to cukinia
moze byc swietna przekaska i przegryzka nie tylko jako surowka do obiadu.
Ja nie probowalam takiej smazonej .
Ale Twoj propozycja kulinarna na cukinie moze bedzie mi smakowac.
Wyprobuje. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Też w tej postaci jadam nie do obiadu, ale jako oddzielny posiłek. Bardzo lubie, chociaż robie na maśle, a nie na oleju. Ale to takie jakby warzywne kotlety <mniam>

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jedynie do sałatek nie próbowałem. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić z czym cukinia w sałatce może pasować?

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nadziewaną? Czym?

Grillowaną samą rozumiem, czy później dodajesz jakiś sos?

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Wlasnie.
Sama jestem ciekawa czym mozna nadziewac kabaczka?
Ale cos mi sie wydaje , ze pewno jakims farszem miesnym.
Nie znam zadnego przepisu. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Myślę, że tak jak pomidory można próbować. Musiałabym pomyśleć co moje podniebienie by widziało w takim wnętrzu zapiekanej cukini, ale pewnie się cos dobrego zrobić da :P

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="Reiv"]Nadziewaną? Czym?

Grillowaną samą rozumiem, czy później dodajesz jakiś sos?[/quote]
Cukinie nadziewam najczęściej tak jak gołąbki (mięso mielone + ryż), ale moja koleżnaka np. używa podsmaozonych pieczarek i cebuli.

Jeżeli chodzi o grillowanie to najczęściej przed połozeniem cukini na ruszt skrapiam ja oliwą/olejem i przyprawiam. Nie jest wtedy taka sucha.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Zaciekawiła mnie nadziewana cukinia, wypróbuję. Zdecyduje się na farsz taki, jak na gołąbki, na które też od jakiegoś czasu mam smak.

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Uwielbiam cukinię ;)
podawaną w różnej postaci...
Do słoików w kawałkach, np w cury i później do obiadu, albo jako sałatka z papryką i cebulą
natomiast jako danie głowne:
-leczo
-zapiekanki gdzie sama cukinia jest wydrązona i faszerowana
-do placków ziemniaczanych
-do sosu

...bo w oczach tkwi siła duszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Też uwielbiam cukienie :
-jako placki
-z grilla
-z patelni jako krązki w jajku

mmmm już sobie narobiłam ochoty na cukienie :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja tak jak dziewczyny wyzej.Ale najbardziej te wlasnie wydrazone łodki, faszerowane mielonym mieskiem xD i oczywiscie cukiniowe placki.
A a i wiadomo LECZO ;d

~ Słodkie życie...słono kosztuje~

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A ja najbardziej lubię na surowo, bo nie trzeba się męczyć z przygotowaniem, no w ostateczności mogę ją trochę podsmażyć.

Stosowałem jako dodatek do soczewicy, ale doszedłem do wniosku, że wolę jeść je oddzielnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Tez zajadam sie krojona w plasterki cukinia, bo latwa w
przygotowaniu.
Kanapki z cukinia to moja ulubiona kolacyjka. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie jadam razej na surowo. Najczęściej w postaci leczo, albo właśnie w plasterkach w jajku i bułce smażone :)

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Nie jadlam takiej smazonej , wiec sprobuje .
Moze tez mi przypasuje. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Smazonej nie mialam jakos okazji sprobowac.Jednak pokusilam sie na zrobienie dzemu z cukini.I jestem w szoku bo jest naprawde dobry.I zamierzam zrobic go wiecej ;) ten dlugo nie postoi ;p

~ Słodkie życie...słono kosztuje~

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5kg cukinii,1kg cukru,4 galaretki pomaranczowe lub cytrynowe.ja dalam te pierwsze bo maja wyrazizstrzy smak :) i sok z jednej cytryny

oczyszczamy cukinie, trzemy na grubych oczkach i dusimy do rozgotowania.dodajemy cukier i galaretki.dusimy tak jeszcze pol h i wlewamy sok.przelewamy do sloikow,zakrecamy i do gory je dekielkami.

Moj maly lubi dodawac go do herbatki :)

~ Słodkie życie...słono kosztuje~

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Fakt , ze przygotowanie tego dżemu nie jest przesadnie skomplikowane,
ale jakos nie jestem przekonana co do smaku.
Moze to jest wynikiem tego, ze nigdy nie probowalam dżemu z cukini.
Sprobuje zrobic z mniejszej ilosci , tak na wszelki wypadek ,gdyby mi nie podpasil
smak. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kurde, ciekawy przepis... zobaczę czy zostanie mi jakaś cukinia i jak coś to zrobię, dzięki :D

...bo w oczach tkwi siła duszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie dziwie Ci Kika, bo ja tez sceptycznie do tego podchodzilam.Ale ze cukinia jak sie rozgotuje to w sumie bez przypraw ma blizej nieokreslony smak, to wlasnie dzieki tym galaretkom nabiera ciekawego smaku.:)

Probuj Had.Ja pobawie sie z innymi smakami galaretek.Tak z ciekawosci ;)

~ Słodkie życie...słono kosztuje~

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj robię z cukinię w panierce na obiad, ale zamierzam zrobić placki z cukinii, jeszcze ich nie jadłam, a jestem ciekawa ich smaku. Hoduję cukinię co roku w moim małym ogródku i również robię pikle z cukinii. jest to świetne warzywo, za którym przepadam. W tym roku to nawet grillowałam cukinię!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...