Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Coolka

Wina...czyli co lubicie i jak to dobrać

Rekomendowane odpowiedzi

[img]http://kobietawielepiej.pl/sites/default/files/jak-dobrac-wino-do-potraw.jpg[/img]

Picie wina do obiadu czy kolacji nie jest polską tradycją - częściej spotkasz ten zwyczaj we Włoszech, Francji czy Hiszpanii. Jednak z pewnością co jakiś czas organizujesz spotkanie, na którym do obiadu czy kolacji podaje się wino.

[img]http://polki.pl/we-dwoje/files/Image/art_bonus_oryg/we_dwoje_1_11500.jpg[/img]

Wcale nie tak łatwo jest wybrać odpowiednie wino do danej potrawy.
Jest kilka podstawowych zasad, którymi powinnaś kierować się przy doborze wina do posiłku:

-Delikatne białe wino podawaj do jasnych potraw, czyli tych z ryb i drobiu. Białe wina również idealnie pasują do serów, wędlin i owoców morza.
-Czerwone wytrawne wino zalecane jest do wołowiny, dziczyzny czy wieprzowiny. Wina czerwone podaje się z zasady do dań ciężkostrawnych.
-Wino owocowe pasuje do delikatnych potraw oraz deserów.

[color=#0000BF]A dokładniej potrawami rozkłada się to następująco: [/color]

Podczas spotkania możesz podać gościom kilka rodzajów win. Istotne jest, aby zadbać o kolejność, w przeciwnym razie może się to skończyć problemami zdrowotnymi.

[color=#0000FF]Aperitiff[/color] – ma pobudzić apetyt, dlatego najlepszym wyborem będzie orzeźwiające wytrawne wino – lub szampan, król aperitiffu.

[color=#0000FF]Zupa[/color] – co do zasady zupa jest jedynym posiłkiem, do którego wino nie pasuje w ogóle.

[color=#0000FF]Ryby i owoce morza[/color] – rybę podawaj z białym winem, najlepiej o owocowym posmaku. Możesz również podać wino różowe, będzie równie dobrze pasowało.

[color=#0000FF]Drób[/color] – tu również odpowiednie będzie wino białe bądź różowe. Jeśli podajesz mięso smażone lub pieczone, możesz dobrać do potrawy lekkie wino czerwone.

[color=#0000FF]Cielęcina[/color] – pasuje do lekkich win czerwonych, lub do średnich win czerwonych jeśli mięso jest smażone.

[color=#0000FF]Wieprzowina[/color] – czerwone wino, zależnie od sposobu przyrządzenia mięsa podaj czerwone lekkie lub nieco cięższe.

[color=#0000FF]Wołowina i dziczyzna[/color] – tutaj wybór jest oczywisty, w ciemno wybierz ciężkie czerwone aromatyczne wino.

[color=#0000FF]Makarony[/color] – odpowiednie będzie czerwone wytrawne wino włoskie, nieco lżejsze jeśli podajesz makaron z sosem śmietanowym.

[color=#0000FF]Sery[/color] – białe wino dobierz do sera pleśniowego, sery twarde podawaj z czerwonym wytrawnym winem. Kozi ser natomiast lubi towarzystwo różowego wina.

[color=#0000FF]Deser[/color] – białe wina deserowe będą najwłaściwsze – Tokaj bądź Porto są oczywistymi faworytami.

[color=#FF0080]Ogromne znaczenie mają także smaki potraw: [/color]

[color=#FF00BF]Słony smak[/color] neutralizuje gorzki posmak wina, przez co wino wydaje się mniej kwaśne, mniej wytrawne i pełniejsze w smaku.

[color=#FF00BF]Kwaśny smak[/color] potraw neutralizuje wytrawność wina. Jeśli do potrawy dodasz ocet lub sok z cytryny sprawisz, ze podawane z tą potrawą wino wyda się słodsze. I odwrotnie, kwaśne wytrawne wino zrównoważy ciężkie potrawy.

[color=#FF00BF]Słodki smak[/color] potrawy sprawi, że wino wyda Ci się mniej słodkie, a bardziej wytrawne. Cukier wzmacnia wrażliwość podniebienia na gorzki posmak, dlatego win wytrawnych nie podawaj do słodkich potraw.

[color=#FF00BF]Smak gorzki[/color] musi być równoważony słodkim winem. Gorycz jest po części odczuwana przez dotyk (charakterystyczne cierpkie „ściągające” uczucie), i łączenie wina silnie wytrawnego z gorzkawymi składnikami potraw sprawi, że wino będzie zbyt gorzkie i przez to niesmaczne!

[color=#00FF00]Wina mają także różne optymalne temperatury przechowywania[/color]

[img]http://www.kuchniaplus.pl/img/kuchnioteka/kalendarz/wina/TemperaturaWina.gif[/img]


Czy wiedzieliście, że tak wiele wiadomości może nam pomóc przy wyborze wina? Ja osobiście dziś postawiłam na wino różowe półsłodki, a wy ? ;>

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Oczywiście wiem o tym, ze wino się odpowiednio wybiera do posiłku ;)
jednak zazwyczaj przy wyborze kieruję się tym co lubię ;)
uwielbiam wytrawne z szczepów reservy i to najczęściej piję ;)
ale pewnie gdybym się decydowała na ważną kolację to dobrała bym wino do potraw ;)

...bo w oczach tkwi siła duszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jak już muszę to pijam białe pół i wytrawne. Nie lubię słodkich alkoholi więc wszystkie sweet i semi sa absolutnie nie dla mnie.

Zamiast wina wolę piwo do posiłku - kwestia gustu i miejsca w którym się przebywa.

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Haha Widze, ze masz tak jak wiekszosc facetow Redzik :)
Ja tam do potraw nie popijam wina.Ale lubie sobie ot tak, czasem lamke strzelic.I wiadomo ze najczescie to te swojskie a nie tam jakies kupne.Aczkolwiek i te drugie lubie :)

~ Słodkie życie...słono kosztuje~

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie koniecznie jak większość ale akurat ja jestem wychowany w kulturze picia piwa (ech pochodzenie wychodzi na każdym kroku).
wina do mnie nie specjalnie przemawiają. Ot jak jest ok jak go nie ma..
to je lecę po DAB-a

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie piję wina, lub ogólnie alkoholi, do obiadu. Ogólnie unikam wina, bo nie smakuje mi.

[img]http://i.imgur.com/ifQVj4y.gif[/img] [img]http://i.imgur.com/BXMaZ2D.png[/img]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...