Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Coolka

Rolady mięsne po śląsku - By Coolka

Rekomendowane odpowiedzi

Słowo się rzekło, więc dziś roladki mięsne. Z rzeczy potrzebnych : wołowina lub wieprzowina w plastrach, boczek, cebula, ogórki konserwowe, musztarda sarepska (ja dałam jeszcze grillową) , sól , pieprz, mąka, magi (lub kostka rosołowa lub mięsna) , patyczki do szaszłyków.

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1488791_738147499546118_10408862_n.jpg[/img]

No więc zaczynamy. Siekam cebulkę i kroje w kosteczkę ogórka. Całość podsmażam lekko, żeby cebula się zeszkliła.

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1551698_738147529546115_1415181793_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1503941_738147489546119_966598710_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1507805_738147559546112_2144483295_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1478966_738147606212774_1402859550_n.jpg[/img]

Z boczku odkrajam skórkę, która wrzucam na czystą patelnię, żeby wytopił się tłuszczyk na którym będę smażyła roladki. Resztę boczku siekam i dorzucam do podsmazonej cebulki z ogórkami.

[img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1506787_738147632879438_1324060663_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1535421_738147702879431_1304755624_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/995004_738147682879433_1175058645_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1526653_738147736212761_2011645190_n.jpg[/img]

Czas teraz na mięsko. Plastry mięsa tłukę dość intensywnie, żeby były cienke. Solę i pieprzę po obu stronach. Mieszam obie musztardy w miseczce i smaruje część mięsa na które nakładam farsz.

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1525713_738147756212759_68614252_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1558496_738147806212754_796635510_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1525179_738147832879418_2062154141_n.jpg[/img]

Patyczkami do szaszłyków zczepiam brzego tak, żeby farsz pozostał w środku i wrzucam na patelnie. Smażyłam dość długo, często przekręcając tak, żeby z każdej strony złapały ladny kolor.

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1555360_738147849546083_1489146108_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1004914_738147872879414_222227520_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1545623_738147896212745_1926774748_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1545235_738147926212742_654219462_n.jpg[/img]

Ładnie podsmażone przerzucam do garnka, a na patelni w tym tłuszczyku smażę cebulę (solę ją) , która potem trafia do garnka i całość calewam wodą. Dodałam dwie kostki mięsne i troche majeranku ;)

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1554434_738147946212740_1199259261_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1557431_738147972879404_165606797_n.jpg[/img]

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1531865_738148006212734_816236147_n.jpg[/img]

Jak już cebulka w sosiku zmięknie rozrabiam trochę mąki z wodą i wlewam do garnka, aby zagęścić sos.

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/999276_738148029546065_743536898_n.jpg[/img]

Same roladki przekrojone prezentują się zajefajnie i pachnie nimi w całym mieszkaniu.

[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1526582_738148092879392_1633245247_n.jpg[/img]

Ja podałam z ziemniakami, ale równie dobrze smakują z kluskami wszelakimi jak śląskie czy kopytka. Wszystkim życzę S.M.A.C.Z.N.E.G.O . W razie pytań do Reiva, bo to z jego inicjatywy robiłam dziś roladki ;P

[img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1528649_738148059546062_1241504630_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1503382_738148136212721_353382810_n.jpg[/img]

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pyszne. Uwielbiam rolady. Ten zapach. I różne nadzienia można dawać. Na samym śląsku różne wersje są. Niektórzy np. kroją plastry boczku i kładą na posmarowane musztardą rozbite kotlety, potem dają do środka surową cebulę i zamiast konserwowych ogórków - kiszone, krojone w słupki. Potem zwijają mięsko, boczek i środek.

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wspólnej. :mrgreen:

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...