Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Coolka

Spaghetti Bolognese - czyli Coolka gotuje :)

Rekomendowane odpowiedzi

Namówiona przez Reiva żeby jeszcze coś pocykać postanowiłam dziś pokazać spagetti bolońskie :P Chociaż trochę uproszczone bo z torebek Fix.

Potrzebne będą:

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/970893_657603497600519_1708756212_n.jpg[/img]

- torebki Fix Boloński ( 4 paczki + 1l wody )
- cebula (wedle uznania bo znów będziecie krzyczeć że za dużo)
- mięso mielone (wołowo - wieprzowe)
- pomidory ( mnie wystarczają dwa ale jeśli robione bez torebek Fix to więcej oczywiście :D )
- majeranek

Nakrajam pomidory , sparzam i kroje w kosteczkę

[img]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/1173698_657606380933564_1229495695_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1003905_657603487600520_2022435706_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1170700_657603567600512_1810523673_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1004674_657603594267176_1961713856_n.jpg[/img]

Fix rozrabiam według przepisu i dodaje majeranek

[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1005372_657603747600494_520322921_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1150195_657603820933820_1985993175_n.jpg[/img]

Mięso mielone smażę i dodaje do sosu

[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/554971_657603644267171_1545124730_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/1006328_657603720933830_1066786499_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/998231_657606577600211_1574090820_n.jpg[/img]

Na oleju którego reszta została ze smażenia wrzucam posiekaną cebule

[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/971036_657603624267173_966311499_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/21407_657603784267157_1607263497_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/999707_657603857600483_593670529_n.jpg[/img]

Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaje do niej posiekane pomidory i pod przykryciem dusze

[img]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/543838_657603890933813_1946439753_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1095087_657603910933811_1991782297_n.jpg[/img]

Pomidory puszczą sos, co jakiś czas mieszam po czym dorzucam do garnka

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/1005365_657603934267142_1991452905_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1175589_657603957600473_920640570_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1001236_657603980933804_1264674452_n.jpg[/img]

Mieszam wszystko i jeszcze na najmniejszym ogniu przykryte podduszam chwile a w tym czasie kroje ser żółty

[img]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1150336_657604024267133_683886469_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1150874_657606707600198_1201830700_n.jpg[/img]

Oczywiście podaje z makaronem spaghetti S.M.A.C.Z.N.E.G.O ! :)

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Super temat.!!!
A jedzonko tak apetycznie wyglada, ze slinka doslownie cieknie jak sie to oglada.
Szkoda, ze w tym jedzonku jest mieso ;(
Ale w koncu nie TYLKO Ja jestem sama na swiecie, inni jedza mieso.
A ja ogladam i podziwiam zdolnosci kulinarne Coolki
swoimi wyostrzonymi zmyslami , bo je naprawde mam takie.
Wiec na ten moment delektuje sie , patrzac. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Powiem Ci że tak samo dobrze smakuje bez mięsa bo sama czasem jadam tylko wtedy daje jeden fix dla smaku a więcej pomidorów :)

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mój przepis na sos wprawdzie nie okraszony zdjęciami ale zawsze to coś:
Oliwa z oliwek na dno, dwa ząbki czosnku całe delikatnie zrumienić a następnie wywalić (robią się gorzkie), 4-6 pomidorów obranych ze skórki i bez pestek (tego płynnego czegoś ze środka) wkroić, puszkę pomidorów najlepiej całych, poddusić i ewentualnie zagęścić przecierem pomidorowym. Przyprawy sól, pieprz (ja sypię tonę cayenne), ostra papryka (jak ktoś lubi), tona ziół tymianek, bazylia, oregano można wsypać zioła prowansalskie tam jest dokładnie to samo już zmieszane.
Mój sos jest najbardziej zbliżonym do włoskiego oryginału. Można go podawać samego z makaronem ale również z mięskiem mielonym, podsmażonym boczkiem. W zasadzie jest bardzo uniwersalny. Używam go do past jak i do lasagne.
A i jeszcze jedno ja mojego sosu nie miksuję lubię jak mam większe kawały pomyrdołka w sosie a nie jak jest taki jedwabisty.
Zapomniałem jak ser to tylko parmezan idealnie się do tego konweniuje i oliwki tak zielone jak i czarne.
CZas przygotowania około 15-20min.

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
No brzmi ciekawie chociaż ja chyba bym wolala bez czosnku i stanowczo bez papryki ;P

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Papryka to kwestia gustu a czosnek... ja w zasadzie używam go stale i ciągle. Jedzenie bez czosnku to nie jedzenie. :))

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="redorange666"]Mój przepis na sos wprawdzie nie okraszony zdjęciami ale zawsze to coś:
Oliwa z oliwek na dno, dwa ząbki czosnku całe delikatnie zrumienić a następnie wywalić (robią się gorzkie), 4-6 pomidorów obranych ze skórki i bez pestek (tego płynnego czegoś ze środka) wkroić, puszkę pomidorów najlepiej całych, poddusić i ewentualnie zagęścić przecierem pomidorowym. Przyprawy sól, pieprz (ja sypię tonę cayenne), ostra papryka (jak ktoś lubi), tona ziół tymianek, bazylia, oregano można wsypać zioła prowansalskie tam jest dokładnie to samo już zmieszane.
Mój sos jest najbardziej zbliżonym do włoskiego oryginału. Można go podawać samego z makaronem ale również z mięskiem mielonym, podsmażonym boczkiem. W zasadzie jest bardzo uniwersalny. Używam go do past jak i do lasagne.
A i jeszcze jedno ja mojego sosu nie miksuję lubię jak mam większe kawały pomyrdołka w sosie a nie jak jest taki jedwabisty.
Zapomniałem jak ser to tylko parmezan idealnie się do tego konweniuje i oliwki tak zielone jak i czarne.
CZas przygotowania około 15-20min.[/quote]
:) Odgapilam ten Twoj SUPER PRZEPIS i upichcilam ten sos.
Doslownie kropka w kropke i powiem ze jest DOSKONALY i SMAKOWITY.
Mysle, ze jak zrobiles taki pychowaty sos, to chyba masz smyklalke tez do gotowania roznych pysznosci .
Ja ten sos bede czesto robic , bo bardzo mi smakuje.
Dzieki za ten przepis. :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cieszę sie bardzo że Ci smakował... nawet nie wiesz jak mi miło z tego powodu.

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Uwielbiam spaghetti. A jak wykonane jest ręką... (jedną i drugą :mrgreen:) mojej kochanej Coolki, to nic więcej nie potrzebuje na kolację.
No ewentualnie herbatka. :mrgreen:

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Szczerze mówiąc nie wygląda jak oryginalne włoskie bolognese... :-P Wizualnie przypomina jakąś zupę z kawałkami mięsa.
O ile przepis na fasolkę bardzo mi się podobał, o tyle ten jakoś nie przypadł mi do gustu. No i ten majeranek... w ogóle mi tam nie pasuje ;-)

Bardziej mnie przekonuje przepis, który wrzucił redorange, chociaż też bym go pewnie trochę zmieniła.
Ja zawsze miksuję wszystkie warzywa, bo gdy są w kawałkach, to powodują u mnie odruch wymiotny. Delikatne to moje podniebienie... :huh:

[img]bannedimg[/img]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JAk pisałem ja wolę jak są mniejsze i większe kawałki a sos nie jest jedwabisty, jak użyjesz blendera masz jednolity sos. Jak przed pomidorami podsmażysz i udusisz mięso mielone wieprzowo-wołowe - moim zdaniem najlepsze do tego) to otrzymujesz bolognese. Tylko trzeba zmodyfikować przyprawy bo mielone ma dość specyficzny smak. Pozostawiam to już do prywatnych upodobań. Ja lubię na ostro więc tak też jadam.
Jeszcze jedno włosi zasadniczo nie używają do sosu cebuli. W polsce bardzo często jest ona dodawana. Oczywiście zapraszam do eksperymentowania z cebula lub bez...tylko też proszę pamiętać aby odpowiednio używać przypraw. Cebula nie powinna zdominować smaku sosu.
Informacja dla Pań. Makaron nie tuczy. Włosi to najszczuplejszy naród europy (pomimo typowych włoskich Mamm które są ogromne). Tuczą sosy... i dodatki do nich. Włosi np pastę zagryzają ichniejszą bułką (można zastosować bagietkę). Więc stosując się do włoskiej tradycji ma być dużo makaronu i mało sosu. Ja pożeram takie makarony kilka razy w tyg i ciągle ważę swoje 78kg.

Jeszcze jedna tajemnica co do makaronu. Chyba każdy wie że ma być półtwardy (aldente) i nigdy się go nie gotuje z oliwą lub innym tłuszczem. To zbrodnia dla makaronu. A żeby był pyszny to zdradzam pewien sposób którego nauczyłem się od rodowitej włoszki:
Makaron po ugotowaniu i odcedzeniu wrzucamy z powrotem do garnka i wlewamy do niego kilka łyżek sosu, włączamy ogień i ciągle mieszając czekamy aż makaron wchłonie sos. Pyszota. Tylko nie przypalcie sobie makaronu. :) Odrobina wprawy a makaron... zreszta sami spróbujcie.

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="redorange666"]jak użyjesz blendera masz jednolity sos. Jak przed pomidorami podsmażysz i udusisz mięso mielone wieprzowo-wołowe - moim zdaniem najlepsze do tego) to otrzymujesz bolognese. [/quote] Umiem przyrządzić bolognese, również ten oryginalny, ale robię po swojemu - tak jak mi smakuje i wychodzi mi to dobrze (inni też chwalą) :-P
Ja dodaję mięso z indyka, bo nie znoszę wieprzowiny - śmierdzi to i brzuch mnie po tym boli.
[quote="redorange666"]Jeszcze jedno włosi zasadniczo nie używają do sosu cebuli. [/quote] W oryginalnym przepisie widziałam cebulę, oprócz tego jeszcze wino i mleko, aby zneutralizować kwaśny smak pomidorów. Jest jeszcze parę innych dodatków, które mi nie smakują, dlatego wolę swój przepis.
Zresztą nawet gdy byłam we Włoszech, to zauważyłam, że tam też nie zawsze podają sos przyrządzony z oryginalnego przepisu. Nie wiem, z czego to wynika.

[img]bannedimg[/img]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ile osób gotuje tyle przepisów. Każdy ma inne kubki smakowe... więc... sama rozumiesz. :)

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Choc przedstawiono tu rozne wersje , to dla MNIE NAJLEPSZY przepis jest w wykonaniu Redorange.
PYCHOWATY i taki wlasnie jak lubie.
Odgapilam od Redorange i ten przepis JEGO jest teraz MOIM. :)
Ale jak zwykle kazdy ma swoj najlepszy , wiec niech tak pozostanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cały dzień chodzi za mną spaghetti i jeszcze to..kusisz, oj kusisz :))
fajne tematy robisz , ciekawe inspiracje z pewnością będę się nimi inspirował !

qxbbpng_sxxwqhr.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Lubie gotować, ale szkoda, że po tych zmianach zdjęć nie udało się zachować. Może jak będę miała wolną chwilę zrobie jeden temat z róznymi przepisami ;P

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...