Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Coolka

Szybka fasolka po bretońsku ;) Fotostory made by Coolka

Rekomendowane odpowiedzi

Poruszona tym że Reiv tak ładnie zrobił kulinarne fotostory postanowiłam pójść za ciosem ;) Proponuje szybką fasolkę a la po Bretońsku którą bardzo lubię i często robię ;P Porcja mniej więcej dla 4 osób chyba że z apetytem Reiva to dla 3 :D

Potrzebne będą :
- fasolka konserwowa ( ja daje 4 puszki zazwyczaj samej czerwonej)
- kostka mięsna (2 sztuki)
- cebula ( wedle uznania jak kto lubi ja lubię dużo)
- kiełbasa (zazwyczaj daje jedno duże podwójne pętko lub trochę więcej jeśli mam)
- koncentrat pomidorowy

Fasolkę z puszek przerzucam do garnka i płucze. Jak woda już jest klarowna zalewam tak mniej więcej mniej niż żeby pokryło fasolkę

[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/995428_646487225378813_1397130026_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/1003495_646487232045479_1766720268_n.jpg[/img]

Do tego daje 3-4 lyżki koncentratu pomidorowego i dorzucam dwie kostki mięsne

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/946282_646487222045480_194978698_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/999979_646487342045468_470473500_n.jpg[/img]

Wstawiam na mały gaz i gotuje ale bez przykrycia co jakiś czas mieszając.

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1069956_646487322045470_1276129786_n.jpg[/img]

W miedzy czasie kroje kiełbasę. Ja sobie robię to w pół talarki no ale jak kto lubi może być też w kostkę. Zazwyczaj kupuje podwawelską ale jak mam jakieś inne tak jak dziś co zostało po grillu to robię kiełbasowy mix ;P

[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/946619_646487292045473_1867458370_n.jpg[/img]

Kiełbasę smażę na patelni bez tłuszczu. W prawdzie trzeba się trochę namieszać żeby nie przywarło i nie przypalało się ale wtedy tłuszczyk się ładnie wytapia i mamy idealnie pod smażenie cebulki ale o tym później ;)

[img]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1003722_646487375378798_1681432752_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1075678_646487475378788_1714761766_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1069887_646487542045448_44722378_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1069183_646487582045444_476519757_n.jpg[/img]

Zmniejszam ogień na najmniejszy możliwy i w tym czasie jak kiełbaska się smażyła siekałam cebulkę i nawet udało mi się nie płakać :P Cebuli nie sole bo kostki mięsne już są wystarczająco słone. Zazwyczaj po kiełbasie jest na tyle dużo wytopionego tłuszczyku że nie dodaje nic na patelnie tylko wrzucam posiekaną cebulę.

[img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/75809_646487445378791_617138542_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1069833_646487578712111_790505178_n.jpg[/img]

Cebulę smażę aż do momentu jak się lekko zeszkli i złapie kolor i smak z tłuszczyku z kiełbasy .

[img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/994537_646487625378773_2113822811_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/554569_646487688712100_1807182148_n.jpg[/img]

[img]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/945721_646487705378765_102086697_n.jpg[/img]

Oczywiście mieszam dokładnie wszystko. Przykrywam pokrywką. Zdejmuje z ognia i sobie tak dochodzi ;) Myślę że wystarczy około 10 min żeby się ładnie połączyło a cebula przesiąknie smakiem.

[img]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1044407_646487838712085_1840028507_n.jpg[/img]

Dużo osób je z pieczywem ale ja akurat lubię takie samo. S.M.A.C.Z.N.E.G.O :)

[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/66721_646487742045428_45451600_n.jpg[/img]

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
O kurczę, ile cebuli i kiełbasy! : D
Fajny przepis, na pewno kiedyś wypróbuję : ) Nigdy nie robiłam fasolki po bretońsku i myślę, że od tego mogłabym zacząć, choć z pewnością dam mniej cebuli (i drobniej pokroję) oraz mniej kiełbasy i raczej będzie mi zależało na nieco rzadszej konsystencji. Ale ogólnie fajnie to wygląda :)

[img]bannedimg[/img]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mniam Collka czemu jeszcze nie dostałem tego garnuszka na stół... ja tu z glodu zdycham a tu mi takie zdjęcia...

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="Niedotykalna"] choć z pewnością dam mniej cebuli (i drobniej pokroję) oraz mniej kiełbasy i raczej będzie mi zależało na nieco rzadszej konsystencji. Ale ogólnie fajnie to wygląda [/quote] Dużo osób robi rzadsze ale ja nie lubie :) Gdybym mogła cebule dawałabym do wszystkiego w ogromnych ilościach bo uwielbiam :P A kielbasy fakt jest sporo ;)

[quote="redorange666"]Mniam Collka czemu jeszcze nie dostałem tego garnuszka na stół... ja tu z glodu zdycham a tu mi takie zdjęcia[/quote] No troche daleko jest mój stół ale przepis już masz to można zrobic ;)

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
I cały dzień chodziłem głodny, moje kochanie jest wredne, ale bardzo utalentowane :mrgreen:

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie moja wina że jak byłeś w pracy musiałam się czymś zająć :D

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mogę Ci dać jeszcze jedną kiełbaskę, do fasolki albo po fasolce, jak wolisz :mrgreen:

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="Reiv"]Mogę Ci dać jeszcze jedną kiełbaskę, do fasolki albo po fasolce, jak wolisz :mrgreen:[/quote] Czy ta rozmowa nadal dotyczy przepisu na fasolkę po bretońsku? :huh: :-P

[img]bannedimg[/img]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja po prostu lubię dużo kiełbaski. Coolka też. :mrgreen:

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
To obraza moralności !!!!!! Jak tak można!!!!! Przynajmniej po ostrzeżeniu dla zbereźników!!!!
(turla się ze śmiechu). :)

Sowy nie są tym czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
U mnie w domu przepis na fasolkę jest bardzo podobny do tego wskazanego w temacie. Dodaję jednak tylko białą fasolkę i nie używam kostek do mięsa. Później jemy ją z pieczywem. W zasadzie bardzo dawno nie miałam fasolki po Bretońsku i zrobiliście mi tym tematem smaka;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="Niedotykalna"]Czy ta rozmowa nadal dotyczy przepisu na fasolkę po bretońsku? [/quote] Nie jestem pewna :D
[quote="Reiv"]Ja po prostu lubię dużo kiełbaski. Coolka też. [/quote] Mowiłam Ci już że Cie uwielbiam? :mrgreen:
[quote="redorange666"]To obraza moralności !!!! Jak tak można!!!!! Przynajmniej po ostrzeżeniu dla zbereźników!!!!
(turla się ze śmiechu). [/quote]
Czasem nawet przy gotowaniu można się uśmiać jak widać :P
[quote="Anja"]Dodaję jednak tylko białą fasolkę i nie używam kostek do mięsa. Później jemy ją z pieczywem.[/quote] Właśnie ja zazwyczaj daje samą czerwoną chociaż biała fasola jest dużo delikatniejsza. Kostki daje bo to przepis na szybko i jakoś tak z przyzwyczajenia ;) I własnie zauważyłam jakiś czas temu że często wszyscy jedzą fasolkę w rzadszej konsystencji i z pieczywem , co też jest smaczne

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) A moja fasolka po bretonsku sklada sie tylko z
fasoli bialej i czerwonej , pomidorow , cebuli ziol i czosnku.
Innej po prostu nie jadam. 8-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jakbyś miała chwile to cyknij pare fotek i pokaż. Chetnie wypróbuje też inne przepisy.

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...