Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Reiv

Kuchnia mać!

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Na bazie ostatnich dyskusji w dziale kuchnia postanowiłem podjąć wyzwanie i pokazać damskiej części Scypiona, że facet też potrafi gotować! I to całkiem nieźle 8-) Zebrałem się więc rano z łóżka, złapałem za nóż i... do dzieła!
Pragnę też nadmienić, że chciałem również udowodnić męskim leniom, że gotowanie to zajęcie dla prawdziwych mężczyzn, gdyż wymaga umiejętności podejmowania szybkich decyzji i robienia wszystkiego, żeby kobieta była zadowolona, a wiedzą o tym wszyscy (oprócz jebaków-teoretyków) jakie to jest trudne ;-)

Postanowiłem skorzystać z przepisu zaproponowanego przez Niedotykalną w temacie "Szpinak" - [color=#00BF00]Piersi z kurczaka z dodatkiem szpinaku w cieście francuskim.[/color]

Na początek należy przygotować piersi. :mrgreen: To uwielbiam. Tak macać.
Umyć cycka też trzeba, No i... pokroić. Trzeba powycinać zbędne fragmenty. :mrgreen: (Wcale nie jestem niebezpieczny, to tylko takie wrażenie...).
[img]http://c.wrzuta.pl/wi7642/f7d74fdf0024102d51e29c74/2013-07-14_08.25.13[/img]

Następnie przygotowałem wszystkie składniki do masażu cycka. Pieprz (zwykły i kajeński), sól, olej (nie miałem oliwy z oliwek), czosnek, musztardę sarepską i bazylię.
[img]http://c.wrzuta.pl/wi350/c4e3789b00190b1151e2a12d/2013-07-14_08.34.55[/img]

Obrałem i posiekałem czosnek. Do miski nalałem trochę oleju i wrzuciłem tego śmierdziela do środka. Dosypałem szczyptę pieprzu kajeńskiego i nieco więcej zwykłego. Dodałem dość dużo soli. Dałem dwie pełne łyżeczki musztardy. Wymieszałem i zamoczyłem cycka. Do lodóweczki.
[img]http://c.wrzuta.pl/wi5963/5e45ef1b0001c8f551e2a12d/2013-07-14_08.45.00[/img]
[img]http://c.wrzuta.pl/wi5734/06960e1c002c878951e2a12e/2013-07-14_08.48.19[/img]

Gdy marynata trochę się wystała, wyciągnąłem ją i zacząłem przygotowywać szpinak. Na rozgrzanej patelni dałem masło i szybko szpinak, kontrolowałem płomień (achh lubię to!) tak by nic się nie spaliło, a szpinak się rozprowadził ładnie, gdyż zakupiłem mrożony w kostkach. Dodałem szczyptę soli i ząbek czosnku posiekanego.
[img]http://c.wrzuta.pl/wi10356/4979c1ab0010c0b551e2a12d/2013-07-14_11.58.52[/img]

Odstawiłem szpinak i zacząłem robić kieszonki w piersiach. Zakleiłem dziury szpinakiem i niczym rasowy chirurg "zszyłem" kieszenie plastrami sera edamskiego!
[img]http://c.wrzuta.pl/wi7117/c3430e9c0008e8f451e2a12d/2013-07-14_12.14.20[/img]

Następnie rozwinąłem gotowe już ciasto francuskie i zawinąłem w nie pierś. (Piersi i robienie tego na "francuza" to zdecydowanie dobra myśl - polecam).
[img]http://c.wrzuta.pl/wi6425/3ba8b0d3002abf0751e2a12c/2013-07-14_12.14.28[/img]

A teraz najgorsze.
Rozbiłem jajko (bolało) i... o zgrozo skorzystałem tylko z żółtka, które rozmazałem po cieście.
Całość wstawiłem do pieca. A niech się cyc piecze!!! Opalenizna w modzie.

Kuchnia mać!

Gotowe!
[img]http://c.wrzuta.pl/wi13466/310c56fc0007633551e2a132/2013-07-14_13.52.29[/img]

Całość dania:
[img]http://c.wrzuta.pl/wi4989/7a43c21f0011fb3251e2a12d/2013-07-14_14.04.21[/img]

Jako dodatek zrobiłem ryż w kurkumie oraz pokroiłem świeżego ogórka, którego polałem specjalnie zrobionym sosem.
Sos delikatny, jogurtowy z dodatkiem lubczyka i pietruszki. Idealnie pasuje do lekko ostrej piersi.
[img]http://c.wrzuta.pl/wi5413/9ce89fc80000e06b51e2a131/2013-07-14_11.59.30[/img]

Polecam wszystkim przede wszystkim ruszyć dupę i coś zrobić, a jeszcze bardziej polecam ten przepis. Bardzo syte danie, myślę, że tanie a zajebiście smaczne i wygląda jak z restauracji. :mrgreen:

[size=85]PS. Zdjęcia zostały wykonane w nowej technologii kalkulatorowej. A całość projektu i zawartych w nich technik została nazwana "Kalkuratofotorelacją".[/size]

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Zajebiste i patrzac na wielkosc nie dziwie sie ze polowy nie zjadles . To ja bym takie cos miala na tydzien :D

Ale zapałui i checi pogartulowac kochanie :*

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:) Reiv dla mnie bomba, niczym geniuszek kuchenny.
Widac , zes facet z pomyslunkiem kuchennym i nie tylko. :mrgreen:
Nie jeden mistrz kuchenny moglby Ci pozazdroscic ....
Poki co WIELKIE gratulacyje. :-P :-P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="Reiv"]Postanowiłem skorzystać z przepisu zaproponowanego przez Niedotykalną w temacie "Szpinak" - Piersi z kurczaka z dodatkiem szpinaku w cieście francuskim.[/quote] NO PROSZĘ! :mrgreen:
Ja też robiłam pierś według tego przepisu, ale ciasto francuskie pokroiłam w paski i owinęłam mięso tak, że przypominało... pszczółkę? Ciężko to opisać, ale było dobre :mrgreen: Nie chciałam, aby ciasta było za dużo, bo nie byłam pewna, czy je lubię.
No i do marynaty nie dodawałam zbyt wielu ostrych przypraw, bo nie znoszę pikantnych dań. Sos czosnkowy za to był odrobinę ostry i dobrze to razem smakowało.

Cóż, jestem pod wrażeniem. Sklejam żółwia! [img]http://imageshack.us/scaled/landing/853/zolwikv.png[/img]
Może też się pokuszę o jakąś "kalkulatofotorelację" w przyszłości, tylko na razie nie planuję robić jakichś "wykwintnych" dań :-P

[quote="Reiv"]PS. Zdjęcia zostały wykonane w nowej technologii kalkulatorowej. A całość projektu i zawartych w nich technik została nazwana "Kalkuratofotorelacją".[/quote] Łał! Masz nowy kalkulator do robienia zdjęć?! [img]http://img163.imageshack.us/img163/3866/lolfacerd.png[/img]

[img]bannedimg[/img]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote]Zajebiste i patrzac na wielkosc nie dziwie sie ze polowy nie zjadles .[/quote] Zjadłem parę godzin później. :mrgreen:
[quote]Widac , zes facet z pomyslunkiem kuchennym i nie tylko. :mrgreen: [/quote] Dziękuje :mrgreen:
[quote]NO PROSZĘ! :mrgreen: [/quote] Nie spodziewałaś się 8-)
[quote]Ja też robiłam pierś według tego przepisu, ale ciasto francuskie pokroiłam w paski i owinęłam mięso tak, że przypominało... pszczółkę? Ciężko to opisać, ale było dobre :mrgreen: Nie chciałam, aby ciasta było za dużo, bo nie byłam pewna, czy je lubię.
No i do marynaty nie dodawałam zbyt wielu ostrych przypraw, bo nie znoszę pikantnych dań. Sos czosnkowy za to był odrobinę ostry i dobrze to razem smakowało.[/quote]
Danie tak dobre, że na jednym razie się nie skończy. Następnym razem znów wypróbuję coś nowego.

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="Niedotykalna"]Łał! Masz nowy kalkulator do robienia zdjęć?! [/quote]
Haha :D

Idealnie nieidealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Następnym razem Ty zrobisz zdjęcia, kochanie 8-) haha

"DUC IN ALTUM! WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ZAWIERZ CHRYSTUSOWI, POKONAJ SŁABOŚĆ I ZNIECHĘCENIE, I NA NOWO: WYPŁYŃ NA GŁĘBIĘ! ODKRYJ GŁĘBIĘ WŁASNEGO DUCHA. WNIKAJ W GŁĘBIĘ ŚWIATA. PRZYJMIJ SŁOWO CHRYSTUSA ZAUFAJ MU I PODEJMIJ SWĄ ŻYCIOWĄ MISJĘ.”
 
Ludzie nowego wieku oczekują twego świadectwa.
 
Nie lękaj się!  Wypłyń na głębie!
Jest przy Tobie Chrystus.
Sercem obejmuje każdego i każdą z Was.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...