Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
anna.kotecka

Szybkie, tanie i dobre danka do pracy :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy macie może jakieś dobre pomysły na pożywne, niedrogie, zdrowe dania, które mogę zjeść w pracy?

Chodzi o takie, które mogę podgrzać w kuchence mikrofalowej, albo zjeść po prostu na zimno.

Fajnie będzie wymienić się pomysłami :)

Pozdrawiam.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
To zależy kto co lubi, ja na przykład przepadam za tą sałatką, jest szybka, zdrowa, i tania :)

Składniki na 2 porcje:
- 10 dag kaszki kuskus
- po pół strąka papryki zielonej i czerwonej
- 1 cebulka
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 2 ogórki kwaszone
- 2 łyżki czarnych oliwek
- pół pęczka natki pietruszki
- 2?3 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Kaszkę zalej wrzątkiem, tak aby przykrywała ją warstwą 1 cm. Lekko posól, wymieszaj, przykryj, odstaw, by napęczniała. Przemieszaj, wystudź.

2. Paprykę, cebulkę i ogórki pokrój w niedużą kostkę. Kukurydzę i oliwki osącz. Natkę pietruszki opłucz, wysusz, posiekaj.

3. Przygotowane składniki wymieszaj z olejem, dopraw do smaku.

Napisz koniecznie co lubisz jeść, będzie łatwiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Fajny pomysł-przepis :) Dzięki :)

Ja sobie rosół dziś ugotowałam. Zapakuję go w słoik i wio do roboty ;)

Na drugie tez coś mam :) parówki po dyrektorsku ;) śmieszna nazwa, śmieszne danie, poniżej przyklejam przepis z neta.

Składniki:
40 dag parówek Balbinek, 2 cebule, 25 dag pieczarek, 2-3 pomidory, śmietana słodka (minimum 18%), tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka mielona, majeranek.

Jak przyrządzić?
Balbinki pokroić na kawałki długości 1-1,5 cm. Pomidory sparzyć,obrać, pokroić na cząstki. Cebulę i pieczarki pokroić i usmażyć, połączyć z pomidorami, parówkami i przyprawami,chwilę poddusić. Polać śmietaną i zapiec.

Jak podawać?
Niezła rzecz na ciepłą kolację, podawać z pieczywem, nie żałować majeranku. SMACZNEGO!

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
No tak majeranek w polskiej kuchni musi być !! Fajny przepis, takiego jeszcze nie znałam z zastosowaniem parówek:)

Jeśli lubisz zupy to polecam Ci jedną z moich ulubionych :

Zupa porowa z ziemniakami


składniki: 2 duże pory
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 cebule
1 l warzywnego bulionu
pól szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


przyrządzanie:

W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części) i cebulę. Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewając niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć. Następnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 -15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Gdy nieco ostygnie, dodać posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę.

;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Polecam pyszne i wyborne zupy firmy Vifon. (można to czytać sfrancuszczone - wifą - wtedy brzmi jak danie wykwintne, jakim jest).

Składniki:
- zupa w proszku + makaron - komplet Vifon - do kupienia tylko w najlepszych sklepach spożywczych.
Do wyboru mamy kilka wybornych smaków - od złocistego jak korona Eli drugiej kurczaczka, poprzez pikantnego niczym Twój Weekend Kurczaka Curry, po pozycję dla znawców kuchni świata: Tajską z krewetek.

- wrzątek (tylko i wyłącznie zagotowana woda z kranu - mineralna się nie nadaje, bo mineralną wodę gotować? - kto to widział?)

Sposób przygotowania:
Do talerza / miseczki wsypujemy wszystkie saszetki z proszkiem oraz tłuszczem, ale uprzednio wkładamy doń makaron. Makaron można połamać - wtedy wyjdzie coś w stylu tradycyjnych, znanych i lubianych nitek, można też go nie rozgniatać i wtedy dostaniemy ekstrawaganckie w formie "noodle". Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem nad jakieś 5 minut.

Jeśli zalejemy dużą ilością wody - otrzymamy wyborną zupę. Jeśli zalejemy małą ilością (choć makaron powinien być zakryty wodą) - dostaniemy bosko podrażniające kubki smakowe danie makaronowe, dzięki któremu poczujemy się jakbyśmy jedli w restauracji na jakimś tam placu przy jakiejś tam fontannie w Rzymie.

UWAGA:
Jedna porcja to jakieś 70 kalorii!!!!! Czyli całe nic! Odchudzanie przy spożywaniu wybornego jedzenia! Czegóż chcieć więcej!

UWAGA 2:
Nie wiem ile dokładnie kosztuje, ale na bank mniej niż 2 zety, albo coś koło tego. Dzięki temu, za pyszny obiad dla 4 osobowej rodziny zapłacimy 9 złociszy! (wliczam wodę i energię + mycie garów). Takiego przelicznika nie da nawet bar mleczny w happy hours!

I na koniec osobista refleksja... kurde no, mi to naprawdę smakuje :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Hehehe :) No tak :) Po harcersku trochę ;)
Zupka nawet niezła, ale mnie niestety po niej brzuch boli, bo ma coś sztucznego w składzie. Wrażliwa jestem na to niestety. Może chodzi tez o brak gotowania... Takie danie tylko wodą zalewasz.

Ja dziś zrobiłam sobie np. pizzę domową. Składniki mogą być oczywiście dowolne - czyli, wszystko to, co masz w lodówce :) Przepis przyklejam :)

Pizza na kruchym cieście
SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 kostki margaryny, 1 jajko, 3 łyżki śmietany, tłuszcz do formy, sól. Wierzch: 25 dag pomidorów, 25 dag parówek, 15 dag cebuli, 15 dag papryki konserwowej, 3 łyżki oleju, tymianek, sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać niezbyt twardą margarynę i posiekać z mąką szerokim nożem. Dodać śmietanę i jajko, zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto na grubość około 1 cm, tworząc do około niezbyt wysoki brzeg. Placek ponakłuwać widelcem. Parówki pokroić w plasterki i ułożyć na placku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki, ułożyć na parówkach, posolić posypać pieprzem. Cebulę i paprykę cienko pokrajać i ułożyć na pomidorach, posypać przyprawami, polać olejem. Pizzę wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut., ale to zależy od piekarnika.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
No ja też mam problemy z takim gotowymi daniami, ewidentnie boli mnie po nich brzuch :( Jeśli chodzi o pizze to zawsze moją ulubioną była taka:

Ciasto:

? 250 g mąki pszennej
? 150 ml ciepłej wody
? 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
? 1 pełna łyżeczka soli
? pół łyżeczki cukru
? 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

? 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
? 1 łyżka oliwy z oliwek
? suszone oregano
? sól, pieprz, cukier



Dodatki:

* 1 kulka białej mozzarelli
* 6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
* 20 czarnych oliwek
* 20 pomidorków koktajlowych
* 2 duże garście rukoli
* pęczek świeżej bazylii

Wykonanie:

* Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
* Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
* Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
* Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.
* Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250?.
* Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli oraz połowę pomidorków.
* Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.
* Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam oliwki, rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.


Z parówkami jeszcze nigdy nie próbowałam, pewnie jest bardziej taka bardziej polska, muszę przetestować :):)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote=madrav]Polecam pyszne i wyborne zupy firmy Vifon. (można to czytać sfrancuszczone - wifą - wtedy brzmi jak danie wykwintne, jakim jest).[/quote]

Hehe popieram! Zupki chińskie sa i smaczne i proste w przygotowaniu. Sam swego czasu wcinałem ich sporo, praktycznie każdego dnia w pracy a nie przytyłem, co oznacza ze w istocie sa mało kaloryczne :-)
Jak miałem więcej czasu to robiłem sobie jeszcze sałatki na przykład z kurczakiem, a jak mniej to kupowałem gotowe dania w sklepie i podgrzewałem w mikrofali - taki już ze mnie typ, ze jakoś niemęsko się czuje gdy stoję w kuchni przy garnkach przygotowując sobie żarcie do pracy. Wole iść na łatwiznę :-P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
To już lepiej skoczyć do sklepu i kanapkę kupić, albo bułkę, kawałek sera i coś mięsnego niż danie instant....

A jeżeli chodzi o mnie, to gotujący mężczyzna jest sexy.... ;)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[b]anna.kotecka[/b], dobrze wiedzieć ale muszę przyznać, ze ja się z tym czuje trochę niemęsko :-P Może spróbuję z tym powalczyć pewnie na zdrowie mi to nawet wyjdzie. Ale zupki błyskawiczne sa smaczne :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Hehehehe :) No dobrze, dobrze :)

Ale tego nie wstyd do pracy zabrać, ani nie trzeba odgrzewać. Mimo, że słodkie, to powaliło mnie to na kolana.... Co? Ciasteczka z M&M-sami.... Serio... Boskie... Przepis wklejam poniżej :)

Składniki na 26 szt.:

* 150 g masła
* 150 g brązowego cukru( w tym 1/3 białego)
* 300 g mąki
* 1 jajko
* 0.5 łyżeczki ekstraktu wanilii
* 0.5 łyżeczki sody
* Szczypta soli
* Kolorowe cukierki M&M 120-130 g

Wykonanie:

Wymieszać mąkę z sodą i solą, przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Dodawać po jednej łyżce przygotowanych sypkich składników nie przerywając ubijania. Odłożyć 78 groszków do ozdoby(po 3 na ciastko, lub dowolnie), a resztę wmieszać do ciasta. Odstawić tak przygotowane do lodówki na 15 - 30minut. Po tym czasie formować w dłoniach kulki po 25-26 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kuleczkę lekko wcisnąć po 3 kolorowe żetony . Piec 12 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.

Po wyjęciu blachy odczekać 5 minut i przełożyć ciastka na kratkę do całkowitego ostudzenia. Czynności powtarzać do wyczerpania surowego ciasta, przechowując go na czas pieczenia w lodówce.

Smacznego :)

P.S.

Ciastka należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, gdyż łatwo twardnieją.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W pracy zawsze smakowałem się bułkami zakupionymi na miejscu 5zł z schabem <mniam>

LECH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...