Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Toxic

Sajgonki

Rekomendowane odpowiedzi

[b]A jadł ktoś kiedyś sajgonki??[/b]

Bardzo dobre xD
Edytowane przez Gość

Everybody kombinerki xD

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie jadłem.
Ale ma ktoś możne przepis ??
Edytowane przez Gość

[center][gg=3]10987972[/gg]

'Może i jestem idiotą, ale nie jestem głupi.' ? Forrest Gump

"Может быть, я идиот, но я не дурак". ? Форрест Гамп[/center]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Składniki
około 10 sztuk papieru ryżowego
30 dag mielonego mięsa
kilka chińskich grzybów
kilka sporych pieczarek
garść makaronu sojowego
średnia marchewka
cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
pół puszki kiełków sojowych
sos sojowy
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia


Przepis

Grzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut. po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Mielone mięsko, np. wołowinkę (ja mielę sama, jest wtedy chude i smaczne)lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Pieczarki poddusić na patelni z solą, a potem drobno pokroić. Marchewkę pokroić w słupki, tez poddusić. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron sojowy wrzucic do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyc na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykac, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju.
Podawać z gotowym słosko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.

Everybody kombinerki xD

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[b]Toxic[/b], dziękuje za przepis
Dostajesz odemknie piwko [quote="Toxic"]Mi tez przy okazji zrób xD[/quote] Mi tez.
Muszę namówić mamę żeby zrobiła
[b]proszę nie odpisywać na tego posta i ściśle się trzymać tematu
[/b]

[center][gg=3]10987972[/gg]

'Może i jestem idiotą, ale nie jestem głupi.' ? Forrest Gump

"Может быть, я идиот, но я не дурак". ? Форрест Гамп[/center]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Hmmm czytając przepis nabieram chętki na sajgonki. Koleżanka, która od kilu miesięcy przyjmuje zamówienia w miejscowej pizzerii wspominała o sajgonkach, ale jak dotąd nie udało mi się ich spróbować. Ponadto zawsze mylnie nazywam je Wietnamkami hehe, co powoduje spazmy śmiechu u znajomych he :-)
[center][img]http://grumko.blox.pl/resource/sajgonki.jpg[/img][/center]
Zajrzałem do przeglądarek grafik i okazało się, że jest to rodzaj naleśników... Na tym powyżej klimatycznie połączono sajgonki z Sajgonem (Wietnamem?:) ).
[quote="Toxic"]30 dag mielonego mięsa [/quote] [quote]garść makaronu sojowego[/quote] [quote]pół puszki kiełków sojowych [/quote] Wyjątkowe połączenie mięsa z soją - każdy jarosz będzie miał nie lada orzech do zgryzienia :D
Mnie najbardziej podkręca [quote="Toxic"]3-4 liście kapusty pekińskiej [/quote] którą uwielbiam :-) Szybciutko muszę zajrzeć do pobliskiego Sajgonu w poszukiwaniu jakże smakowicie wyglądających sajgonek ^^,
Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A ja wczoraj miałam sajgonki xDD
Niebo w gębie xD

Everybody kombinerki xD

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Uwielbiam :)

Kiedyś jak mama przyniosła to do domu, to zastrzegałam się że nigdy tego nie spróbuje ^^
NO ale zdanie zmieniłam:)

[.Czy czujesz jak przez palce ci ucieka czas?

to ?ycie rasta, to jedyna szansa jak? masz

od ciebie to zale?y ile z siebie dasz

i czy, gdy zajdzie s?o?ce, ty zachowasz swoj? twarz

YES RASTA YES!!!.]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jadłam raz, w orientalnej restauracji. Szczerze powiem bardzo mi wtedy smakowały, chociaż wzięłam chyba zbyt ostry sos do nich. Jeszcze nie próbowałam robić w domu, ale teraz mam trochę wolnego i chyba się za to zabiorę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...