Skocz do zawartości
Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Coolka

Która KAWA dla Ciebie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kawa to niezwykle rozległy temat. Każdy koneser kawy ma swój ulubiony sposób przyrządzenia tego napoju, swoją ulubioną mieszankę ziaren, a niektórzy potrafią nawet zachwycać się nietypowem kształtem filiżanki.
Dzięki tej wielkiej różnorodności, każdy kto ma ochotę napić się kawy może wybrać odpowiadający mu napój, w zależności od upodobań kawa może być mocna i stawiająca na nogi, a równie dobrze można ją przygotować w formie deserowej, na słodko.


[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/16e10d5a5fbf859ac159ce7cb0bd7ffc.png[/img]

Viennois, czy inaczej kawa po wiedeńsku to napój składający się z jednego lub dwóch espresso, najlepiej przygotowywanych z jasno palonej kawy. Na espresso wlewane jest podgrzane mleko a kolejno nakłada się bitą śmietanę. Wedle uznania można użyć innych dodatków jak płatki czekoladowe, cynamon lub bakalie.
Najlepszą kawę po wiedeńsku można znaleźć rzecz jasna w Wiedniu, lub w Budapeszcie gdzie jest również bardzo popularna.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/b9174424b8c66ba8c0a3b2f192d56189.png[/img]

Cortado jest napojem bazujacym tradycyjnie na espresso z małą ilością ciepłego mleka. Proporcje mleka do kawy są pomiędzy 1:1 lub 1:2, a mleko dodaje się po przygotowaniu espresso.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/9a0f982d118bf8d6e663c6194d86266a.png[/img]

Caffe breve jest amerykańską wariacją na temat caffe latte. Mleczny napój na bazie espresso. Od caffe latte odróżnia je to, że mleko jest spienione razem ze śmietanką w proporcjach 50/50.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/a0ccb5030090571766c756848f747a1a.png[/img]

Affogato (z włoskiego: "zatopione") jest napojem kawowym bazującym na espresso z dodatkiem kulki waniliowych lodów gelato lub zwykłymi lodami. W różnych odmianach występuje również z dodatkiem Amaretto lub innymi likierami smakowymi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/738fb1eb2f7e1cd4678af13ab9c505c7.png[/img]

Espresso con panna, znaczy tyle co "espresso ze śmietaną". Jest to kawa przygotowywana na bazie podwójnego espresso z dodatkiem bitej śmietany. Kawa ta znana jest również jako kawa po wiedeńsku lub z francuskiego Viennois.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/e49245c94aa17e3c8eb7bab2924243c3.png[/img]

Flat white to napój kawowy pochodzacy z Australii i Nowej Zelandii. Przygotowywany jest poprzez wlanie delikatnej pianki mlecznej na podwójne espresso lub ristretto. Jest podobny do latte lub cafe au lait, jednak odróżnia się proporcjami.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/020ed8a3b49383b5ef5df31bb3030ce9.png[/img]

Lungo (z włoskiego: "długie"), nazwa ta odnosi się do napoju kawowego przygotowywanego w tradycyjnym ekspresie w jakim przygotowuje się espresso. Różnicą pomiędzy espresso a lungo jest ilość wody i czas ekstrakcji. W przypadku espresso wynosi on od 18 do maksymalnie 30 sekund, w czasie tym powinno zostać przygotowane od 25 do 30 ml kawy.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/48117aedf84607e8bb2cc60e625a4be4.png[/img]

Mocha lub cafe mocha jest odmianą caffe latte inspirowaną kawą serwowaną w Turynie o nazwie Bicerin. Tak jak w caffe latte kawa ta bazuje na espresso i gorącym mleku, dodatkiem odróżniającym caffe latte od mocha jest czekolada. Przeważnie czekolada jest w formie słodkiego czekoladowego proszku, lub różnych czekoladowych syropów. Mocha może zawierać ciemną lub mleczną czekoladę.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/ddafc08fc09ae66b94ec8f45894e56e6.png[/img]

Ristretto jest bardzo "krótkim" espresso. Różnicę pomiędzy klasycznym espresso a ristretto stanowi czas ekstrakcji i ilość wody jaka jest użyta. Dzięki szybszej ekstrakcji kawa zawiera mniej kofeiny, ale zachowuje swoje walory smakowe podobne do espresso. Tradycyjnie przygotowanie tego napoju polegało na szybszym pociągnięciu ręcznej prasy w ekspresie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/14420eae483b0b5dd69a0ced14709c73.png[/img]

Cafe con leche (z hiszpańskiego: "kawa z mlekiem"), jest hiszpańskim napojem kawowym. Jest bardziej podobna do włoskiego caffe latte niż do francuskiego cafe au lait. Kawa ta składa się z mocnej, wyraźnej w smaku kawy (przeważnie espresso) zmieszanej z podgrzanym mlekiem w proporcjach 1:1.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/1e554facf879226aa6bfc2ac30e2ead1.png[/img]

Caffe Americano, lub po prostu Americano, jest prostym napojem kawowym przygotowywanym przez dodanie gorącej wody do espresso. Dzięki temu kawa ma podobną "moc" jak espresso, ale inny, delikatniejszy smak. Proporcje wody do espresso nie są ściśle określone, wszystko zależy od upodobania.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/e276d7392ae763533169a1ef28298f23.png[/img]

Caffe Macchiato, znane również jako Espresso Macchiato. Jest napojem kawowym przygotowywanym z esrpesso z niewielką ilością mleka. "Macchiato" w tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza "naznaczone", "splamione", czyli tłumacząc całą nazwę oznacza espresso splamione mlekiem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/8a852f3513eb6b5bb989c59dc2d6d572.png[/img]

Caffe late jest klasycznym napojem bazującym na espresso, które znajduje się na dnie, kolejną warstwą jest spienione mleko. Składniki są przeważnie w proporcjach 3:1.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/5cbbfa527e11925c4c1a64db1d049fba.png[/img]

Cappuccino to jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie. Kawa ta jest podawana właściwie w każdym zakątku na ziemi. Cappuccino jest napojem bazującym na espresso z dodatkiem spienionego mleka.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[img]http://www.coffeedesk.pl/photos/articles/small/7aca6ddadb5bb99172685a3595da04de.png[/img]

Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 88 - 92 °C) wody pod ciśnieniem 9 - 10 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Super artykuł, chociaż w moim przypadku to chyba cappuccino, gdyż nie pijam kawy zbyt często 8-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Czasem mam tak, że siadam przed Menu i nie zawsze wiem jaką mam zamówić kawę, która jest która :P Lubie bardzo Caffe Macchiato lub Cappuccino posypane dodatkowo czekoladą :)

Ciesze się, że się artykuł podoba. Skoro wszyscy piją kawę to każdy może znajdzie tu coś dla siebie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:)Choc artykul znakomity to JA protestuje , bo NIC nie ma dla MNIE.
A to dlatego , ze pijam kawe ANATOL z mlekiem , a to jest po prostu swietna zbozowka. :) [img]http://static.promoceny.pl/foto/vyrobky/084250/84149.jpg[/img]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wybacz ale kawy zbożowej nie ma zazwyczaj w rozpiskach :P Też czasem zdarza mi się pijać, ale nie mam jednej ulubionej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Połowy z tych typów kaw nawet nie znałam. :D
Najczęściej zdarza mi się pić latte. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W domu pijemy różne kawy, ale nie wszystko umiemy zrobić, albo nie mamy jak zrobić a jak jest poza domem? Co pijecie , co zamawiacie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja zamawiam bardzo tradycyjnie. Specjalnie nie lubię eksperymentów smakowych.
No chyba że barista mnie czymś zaskoczy... wtedy zdaję się na jego łaskę... że tak to nazwę.
Podobnie mam z barmanami... jak sam nie wiem na co mam ochotę to proszę aby zrobił coś co mnie urzeknie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja często zamawiam kawy z lodami albo z bitą śmietaną. Chętnie na śmietanie z czekoladą :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Coolka poleciła mi caffe latte, dlatego przymierzam się do spróbowania. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mi osobiście smakuje tylko i wyłącznie kawa zbożowa lub mrożona ;).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="astro"]Mi osobiście smakuje tylko i wyłącznie kawa zbożowa lub mrożona ;)[/quote]
Mi smakuje tylko caffe late z coffe heaven :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[quote="astro"]Mi osobiście smakuje tylko i wyłącznie kawa zbożowa lub mrożona ;).[/quote] :) A ja bylam przekonana, ze nikt poza mna nie przepada za zbozowka. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A ja lubię rozpuszczalną. :) Bardziej niż parzoną z całych ziaren - z odrobiną mleka i łyżeczką cukru w wielkim kubku. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
U mnie rodzaj kawy zależy od pory dnia i nastroju, czasem espresso a czasem latte, ale rano zwykła parzona z fusami, nic innego mnie nie obudzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
Ogólnie lubię kawę i w sumie to nie wyobrazam sobie dnia bez kawy. Nie piję w przeciwieństwie do wielu osób kawy codziennie z rana ale potem o godzinie 9 albo 10 ( akutalnie mam coffee time) Kiedy to spada moja motywacja i mam pierwszy spadek formy. Wybieram w zależności od humoru:
cafe crema
espresso
albo cappuccino jak mam ochotę na coś lżeńszego

Polecam kupić sobie kawę ziarnistą https://www.czaskawy.pl/kawa-ziarnista . Jest o wiele bardizej aromatyczna ( osobiscie preferuję kawy ekspresowe)
Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×