Livebox PROBLEM

Strony Internetowe - gotowe skrypty, problemy, bazy danych, PHP, HTML, CSS i inne.
Awatar użytkownika
whiteOleander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 3 gru 2011, o 20:34

Livebox PROBLEM

Post autor: whiteOleander » 5 lut 2012, o 16:45

Witam

Chciałbym się poradzić jednego problemu ..
Jest Livebox / Laptop / PC stacjonarny . Wszystko działało internet, ale przed wczoraj w nocy przestał działać sam z siebie .
Główny PC z Liveboxem ma internet pozostałe 2 nie mają .
Były robione formaty, sterowniki itd i nic :/ Był podłączony do laptopa kabel eternet i nic nawet nie wykrywa .
Nawet na stacjonarnym po formacie nie da się zainstalować liveboxa bo pisze, że nie może połączyć z siecią .

Jak rozwiązać ten problem ??
.: Nie ważne co robisz . Ważne jak to robisz :.
Awatar użytkownika
babeleeek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 29 gru 2011, o 17:37

Re: Livebox PROBLEM

Post autor: babeleeek » 5 lut 2012, o 18:17

Ja Ci nie pomogę, bo nie znam się na tym. Ale chciałabym Ci pomóc, naprawdę. Mam nadzieję, że jakoś rozwiążesz problem. Powodzenia:)
Awatar użytkownika
mario315
były team
były team
Posty: 1322
Rejestracja: 11 cze 2011, o 14:16

Re: Livebox PROBLEM

Post autor: mario315 » 5 lut 2012, o 20:00

babeleeek pisze:Ja Ci nie pomogę, bo nie znam się na tym. Ale chciałabym Ci pomóc, naprawdę. Mam nadzieję, że jakoś rozwiążesz problem. Powodzenia:)
babeleeek jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz, rozumiem, że chcesz nabić licznik postów, ale pisz tam gdzie wiesz co napisać, bo takie posty to zwykły spam.


whiteOleander na początku zadzwoń do swojego dostawcy internetu, bo jest duże prawdopodobieństwo, że to u nich coś nie tak.
Obrazek
Awatar użytkownika
babeleeek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 29 gru 2011, o 17:37

Re: Livebox PROBLEM

Post autor: babeleeek » 5 lut 2012, o 20:17

Nie chce nabijać, tylko chciałam go jakoś wesprzeć.
Awatar użytkownika
noname
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1540
Rejestracja: 24 sie 2008, o 11:13

Re: Livebox PROBLEM

Post autor: noname » 5 lut 2012, o 22:06

Że tak rzucę znanym cytatem "proszę zrestartować livebox". ; )
Scypion Alvaro No.1
Awatar użytkownika
whiteOleander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 3 gru 2011, o 20:34

Re: Livebox PROBLEM

Post autor: whiteOleander » 5 lut 2012, o 22:40

To było dosyć dziwne ogólnie . Był sobie net i grał, nagle znika i już go nie ma .
Jest tylko na głównym PC, a na laptopie i drugim PC nie ma (tak jak by jednocześnie po prostu zanikł) .
Próby instalacji sterowników bla bla, formaty nic nie dają .
Każda próba instalacji liveboxa czy automatyczna czy ręczna kończy się niepowodzeniem .
Chyba pozostaje jedyne wyjście jak Mario mówi zadzwonić i zapytać .
Resetowanie, REG i wszystko co możliwe również nie pomagało .. Jak i na modemie tak i na stronie głównej też nic ..
Więc czy to może być problem od dostawcy po prostu coś się zawiesiło czy istnieje możliwość wirusa na głównym PC i on blokuje dostęp ?
.: Nie ważne co robisz . Ważne jak to robisz :.
Awatar użytkownika
noname
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1540
Rejestracja: 24 sie 2008, o 11:13

Re: Livebox PROBLEM

Post autor: noname » 5 lut 2012, o 22:52

Jeżeli pozostałe komputery są podłączone centralnie do routera(liveboxa), a nie do "głównego PC", to nie, nie ma takiej możliwości.

Coś musiało się wysypać na liveboxie, a próby formatowania i reinstalacji uważam za kompletną i niepoważną stratę czasu...

Masz kilka wyjść.

1. Wypi**dolić liveboxa i zainwestować w router innej firmy. Np Pentagrama (70-120 zł za zadowalającej jakości router)
2. Spróbować pogrzebać w ustawieniach liveboxa, jeżeli jesteś odważny... Przypuszczam, że serwer DHCP (wbudowana aplikacja, służąca do automatycznej adresacji) się wysypał i/lub przypisało stałe IP z adresami MAC.
3. Zadzwonić na niebieską linię i usłyszeć "proszę o odłączenie liveboxa od prądu i ponowne podłączenie"

Opcja 2 najtrudniejsza, bo trzeba de facto mieć jakąś wiedzę (choć minimalną, na temat konfiguracji liveboxa). Z resztą... Opcja 1 też do łatwych nie należy, ale uważam, że łatwiej coś zrobić od zera, jak próbować po kimś naprawić ; )

Jeżeli brak Ci odwagi (bez urazy, nic osobistego), dzwoń na niebieską linię : )
Scypion Alvaro No.1
Awatar użytkownika
whiteOleander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 3 gru 2011, o 20:34

Re: Livebox PROBLEM

Post autor: whiteOleander » 5 lut 2012, o 23:17

Zacznijmy od tego, że nie napisałem nigdzie iż jest to mój problem :P

Jest skrzynka livebox do niego podłączony kablem PC eternet i jest net .
Drugi PC + laptop to bez przewodowo czyli adapter ten i Wifi .. Wszystko działało, aż do przed wczoraj w nocy yyy co jest ? Brak neta tu i tu ..
Nie bardzo ogarniam tego MAC'a .. a sam komuś nie będę kombinował bo coś namieszam i w ogóle nic nie będzie ..
Po za tym nie ogarniam Twojego przypisywania odwagi do czynów .. Co ma wspólnego odwaga z wiedzą ?
Logiczne jest to, że jeśli nie znam się na czymś to nie ruszam tego ..
Jedyne opcje jakie z tego postu mogę wyciągnąć to takie, że mogło przypisać stałe IP w MAC i dlatego nie da się zainstalować ..
Więc trzeba kogoś ogarniętego zapewne, aby ten MAC przerobił :/
.: Nie ważne co robisz . Ważne jak to robisz :.
Awatar użytkownika
noname
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1540
Rejestracja: 24 sie 2008, o 11:13

Re: Livebox PROBLEM

Post autor: noname » 5 lut 2012, o 23:30

Może nie tyle MAC, co ustawienia w Liveboxie. MAC to "adres fizyczny" sprzętów, które mówiąc najprościej, mogą się komunikować w sieci (karta sieciowa ethernet, karta wifi, itd) i można co najwyżej przypisać z poziomu routera IP do adresu MAC (stała adresacja IP), lub za pomocą serwera DHCP, który sam losuje nowe IP dla danego MAC : ) Jej... nie chcę już mieszać mieszać, więc przejdę do rzeczy.

Jeżeli nie działa tylko WiFi, to znaczy, że ktoś mógł coś wcisnąć na liveboxie (taki przycik podpisany "wifi" gdzieś tam pod spodem - o ile takowy istnieje w liveboxie). Ew. sugeruję zalogować się do panelu administracyjnego Liveboxa i sprawdzić, czy w zakładce WiFi, jest zaznaczone "enabled", czy coś w ten deseń.

Przyczyn może być kilka : ) Czynnik ludzki (ktoś nagrzebał i na przykład zmienił hasło do sieci), czynnik pogodowy(zimno mu, lub za ciepło), czynnik elektryczny (np. spalona antena WiFi w liveboxie).

Przeprowadź dochodzenie ; ) popytaj, czy ktoś grzebał, czy spadł livebox, czy trzymali go na balkonie, jak było -40 stopni na zewnątrz. Może wyjdzie w praniu ; )
Scypion Alvaro No.1
Awatar użytkownika
whiteOleander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 3 gru 2011, o 20:34

Re: Livebox PROBLEM

Post autor: whiteOleander » 5 lut 2012, o 23:55

Ok popytam i podam dalsze info, ale sądzę że i tak bez kogoś obeznanego się nie obejdzie :)
Thx :)
.: Nie ważne co robisz . Ważne jak to robisz :.
ODPOWIEDZ